SaRı BloG

RSS

Hedge fonlar alıma geçti, dolar 1.60 YTL’ye çıktı

Euro-dolar paritesindeki düşüşün yanısıra, hedge fonların varlıklarını paraya çevirme girişimleri de başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde doların hızlı değer kazanmasına yolaçtı. Euro-dolar paritesinin 1.30’a inmesi ve Türkiye’de pozisyonlarını kapatarak dövize geçmeye başlayan fonlarla birlikte dolar dün 1.51 YTL’den, hızla 1.60 YTL’ye fırladı. Bu sert çıkış, piyasada gözlerin Merkez Bankası’na çevrilmesine neden oldu.

ULUSLARARASI piyasalarda başta Euro olmak üzere önemli para birimleri karşısında değer kazanmasının yanısıra hedge fonların (serbest fonlar) gelişmekte olan piyasalardan çıkışını hızlandırmasıyla birlikte içeride dolar tırmanışa geçti ve 1.60 YTL’ye dayandı. Uluslararası piyasalarda dolar güçlenirken, Euro-dolar paritesi 1.3090’a kadar geriledi. Paritedeki gelişmenin de desteği ile dolarda yaşanan hızlı çıkış, piyasalarda ’Merkez Bankası müdahale eder mi’ sorularını da gündeme getirdi. Bankacıların bir bölümü Merkez Bankası’nın tavrını beklerken, bazı bankacılar 1.60 YTL’nin üzerindeki hareketlenmelerde Merkez Bankası’nın müdahale edebileceği yorumunu yaptı. Bono faizi ise yüzde 21.89 ile 8 Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviyeden işlem gördü.

Gelişen ülkelerden çıkış

ABD’de eylüle ilişkin olumlu verilerin açıklanması ve ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin Kongre’de yeni bir ekonomik teşvik paketin ele alınmasının uygun olacağı yolundaki açıklaması, doların güçlenmesinde etkili oldu. Gelişmekte olan piyasalarda pozisyon kapatmaya devam eden hedge fonların etkisiyle dolar güçlenirken, cari açığı Türkiye gibi yüksek olan Güney Afrika ve Macaristan gibi ülkelerin para birimleri de hızla değer kaybetmeye devam etti.

1.60 YTL’yi zorladı

Fonların çıkışından nasibini alan Türkiye’de de, bankalararası piyasada dolar, güne 1.51 YTL’den başladı. 1.52 YTL’de bir süre yatay hareketin gerçekleştiği dolar, öğleden sonra artan alımlarla 1.57 YTL’ye kadar çıktı. Ancak dolarda asıl sıçrama akşam saatlerinde bankalararası piyasada ve bankaların internetinden yapılan valörlü işlemlerde yaşandı. Kur bu işlemlerde 1.5980 YTL’leye kadar çıktı ve 1.60 YTL’ye dayanmış oldu. Bu değerlere göre, dolar 9 kuruş birden arttı. Bu seviyelerden küçük çaplı satışlar gelse de, dolar bankalararası piyasada bugün valörlüde 1.59 YTL seviyesinden işlem gördü. Dolar, serbest piyasada ise günü 1.5640 YTL’den kapattı.

Gözler Merkez’e çevrildi

Anadolubank Hazine Grup Başkanı Tolga Şenefe, hedge fonların varlıklarını likit hale getirmek için yaptıkları pozisyon kapama işlemlerinin doların çıkışında etkili olduğunu belirtti. Şenefe, "Dolar son çıkışı ile, Merkez Bankası’nın müdahale seviyelerine geldi. Piyasa Merkez Bankası’ndan bir tavır beklentisi içinde" dedi. Turkishbank Hazine Fon Yönetmen Yardımcısı Can Mete ise 1.60 YTL’nin üzerindeki hızlı hareketlenmelerde Merkez Bankası’nı piyasada görebileceğini belirtti.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum: